Artiști: Dan Acostioaei, Tudor Bratu (RO/NL), Alexandra Croitoru, Tatiana Fiodorova (MD)
Curator: Cristian Nae
Expoziție: 20 – 30 mai, 2016
Deschiderea: 20 mai, ora 18
Galeria „Theodor Pallady”
Str. Lăpușneanu nr. 7-9
În cadrul Bienalei de fotografie contemporană și imagine dinamică, CAMERA PLUS, organizată de Centrul de Fotografie Contemporană din Iași, expoziția „Arhive nomade” curatoriată de Cristian Nae, a reunit lucrările a patru artiști contemporani (Dan Acostioaei, Tudor Bratu, Alexandra Croitoru, Tatiana Fiodorova) care utilizează mediul fotografic și pe cel video, precum și cartea fotografică în manieră critică, chestionând statutul ontologic, metodologic și formal al practicilor documentare. Expoziția a putut fi vizitată în perioada 20-30 mai în intervalul orar 11-17.
Proiect desfășurat la Iași, în cadrul primei ediții a “CAMERA PLUS. Bienală de fotografie contemporană şi imagine dinamică” organizată de Centrul de Fotografie Contemporană, în mai, 2016.
Ca instrument de producere a subiectivității, jurnalul de călătorie a jucat un important rol transformator în perioada modernă. Aflat între document și narațiune literară, între mărturie și construcție imaginară, alături de alte ego-documente precum arhiva fotografică și albumul de familie, acest instrument a contribuit în cultura modernă la ficționalizarea istoriei, producând noi geografii culturale și noi imaginaruri sociale. Utilizând disruptiv potențialul acestor forme discursive și tematizând în subsidiar condiția actuală a cărții de artist și al cărții fotografice ca forme specifice de prezentare non-spectaculară a informației vizuale, expoziția face loc unor modalități polifonice și performative de reconsiderare a noțiunii de arhivă. Caracterul nomadic al arhivei desemnează aici deopotrivă instabilitatea sa internă și deplasările operate în diverse câmpuri de cunoaștere care tind să delimiteze cartografic și să structureze simbolic spațiul social. Selecția curatorială operată, angajată critic față de noțiunea de structură și față de epistemologia modernistă a documentului, reluate în discuțiile din ultimul deceniu privind specificul economic și politic al localității, urmărește să evidențieze trasee relaționale divergente și politici ale memoriei implicite. Lucrările expuse instanțiază puncte oarbe și produc fricțiuni între imagine și text, între narațiune și vizualitate, între memoria personală și cea colectivă și între politic și estetic care testează limite ale vizibilului și dicibilului în cadrele instabile ale discursului actual al globalizării.
Imagini din cadrul expoziției „Arhive nomade”: