INTERVALE ALE UNEI LINII INFINITE

15 – 29 martie 2023
Galeria Aparte, UNAGE Iași

Expune: Ciprian Ciuclea

Proiectul este organizat de către Universitatea Națională de Arte “George Enescu“ Iași, Școala doctorală Arte Vizuale, Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă din UNAGE Iași, Centrul de Fotografie Contemporană Iași

NORTH. A photography exhibition

Ciprian Ciuclea este o personalitate singulară în contextual artelor vizuale românești prin interesul său constant pentru cercetarea raportului dintre artă, știință și tehnologie, precum și pentru aplicarea formelor de gândire avansată din cunoașterea științifică în domeniul artistic.

Proiectul expozițional Intervale ale unei linii infinite / Intervals of an infinite line este o reflecție poetică asupra spațiului de cunoaștere pe care matematica îl produce pornind de la universul fizic. Diagramele, notațiile, graficele, acțiunile simbolice realizate de artist sunt cartografieri ale spațiului mental abstract generat de intersecția dintre structurile matematice conștientizate în mintea artistului și realitatea înconjurătoare. Reflectând asupra teoriei mulțimilor, Ciprian Ciuclea încearcă să găsească corespondențe între grupurile de elemente cu proprietăți comune și obiectele din realitatea înconjurătoare. Stratul semiotic abstract este așezat peste imaginea unei realități infinite. Acțiunile artistului documentate de aparatul fotografic sunt metafore ale limitelor cunoașterii raționale și, conform spuselor sale, “consistența universului matematic se ascunde în fiecare fracție a infinitului, în mulțimi, abstracțiuni, structuri repetitive logice, în poezia existenței“ . (Matei Bejenaru)

NORTH. A photography exhibition
Imagini din expozitie, Galeria Aparte, UNAGE Iasi, martie 2023