Artiști: Andrei Nacu, Mihai Nistor, Andrei Venghiac

Curator: Lavinia German

20 – 30 mai, 2016
Deschiderea: 20 mai, ora 18

Galeria „Nicolae Tonitza”
Str. Lăpușneanu nr. 7-9

În cadrul Bienalei de fotografie contemporană și imagine dinamică, CAMERA PLUS, organizată de Centrul de Fotografie Contemporană din Iași, expoziția „Evenimente fără cauză” curatoriată de Lavinia German, a reunit lucrări ale unor tineri artiști fotografi români care utilizează mediul fotografic și pe cel video. Cele două spații de expunere: Galeria Tonitza (artiști: Andrei Nacu, Mihai Nistor, Andrei Venghiac) și Galeria Cupola (artiști: Bianca Basan, Lucian Bran, Nona Inescu, Alex Maxim, Andrei Nacu, Mihai și Horațiu Șovăială, Andrei Venghiac) s-au deschis publicului pe data de 20 mai 2016, ora 18.00, putând fi vizionate până pe data de 30 mai 2016, în intervalul orar 11.00-17.00.

Proiect desfășurat la Iași, în cadrul primei ediții a “CAMERA PLUS. Bienală de fotografie contemporană şi imagine dinamică” organizată de Centrul de Fotografie Contemporană, în mai, 2016.

CAMERA PLUS. Bienală de fotografie contemporană şi imagine dinamică, Iași, 18-30 mai 2016

EVENIMENTE FĂRĂ CAUZĂ/EVENTS WITH NO CAUSE (curator: Lavinia German)

Un moment fotografic este un efect al unei cauze. Ceva trebuie să se întâmple pentru a fi capturat în mod conștient. Evenimentul nu se întâmplă, în mod necesar, în fața camerei, ci se poate produce, de asemenea, în mintea fotografului, printr-o privire compulsivă. Fiecare imagine este o transcriere a unui eveniment și incorporează o fascinație melancolică de a recupera o imagine a trecutului. Reproducerea fotografică analizează ceea ce rămâne vizibil și transformă trecutul într-un „obiect social” în jurul căruia se întâmplă o conversație tăcută și care facilitează o tranzacționare emoțională a experiențelor actuale. Expoziția „Evenimente fără cauză” constă într-un ansamblu de scenarii re-produse, auto-create sau găsite despre modul în care este interpretat prezentul. Practicile artistice contemporane selectate aici exemplifică metode de instrumentalizare a fotografiei și a imaginii dinamice, utilizând seducția estetică și interogarea politicului în negocierea dintre trăirile trecutului, experiențele cotidiene și narațiunile personale.

Click aici pentru a descărca pliantul expoziției „Evenimente fără cauză (I, II)” curatoriată de Lavinia German, în format PDF (16 pagini, A5, color).

Imagini din cadrul expoziției „Evenimente fără cauză (I)”: