Foto PUNCT 2

9 iunie – 21 iunie 2017
Str. Lăpușneanu, Iași

Artişti participanţi: Lucian Bran, Ioana Cîrlig, Daniel Comendant, Mihai Nistor

Curatori: Matei Bejenaru, Lavinia German

Concept vizual: Cătălin Soreanu

Foto PUNCT este un proiect al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași, care își propune să promoveze în spațiul public ieșean fotografia artistică contemporană. Aflat la ediția a II-a, Foto PUNCT este realizat în colaborare cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Casei de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, în cadrul FIE 2017.

Foto PUNCT 2

Fotografiile selectate pentru cea de-a doua ediție a proiectului Foto PUNCT, realizată în cadrul FIE 2017, au în comun reprezentarea unor fragmente de teritoriu ce păstrează semne ale trecutului mai apropiat sau îndepărtat. Înscriindu-se în genul larg al fotografiei de peisaj cu referințe la tabloul pictat, imaginile documentare poartă cu sine o dublă valoare, una informativă și alta estetică.

Dimensiunea culturală și social-critică a percepției teritoriului, înțeles ca un spațiu în care se exercită un anumit tip de autoritate, este reflectată vizual prin analiza unor urme ale istoriei, de la tranșee din Al Doilea Război Mondial, la peisajul industrial dezolant moștenit din perioada comunistă, de la urmele fostelor platouri de filmare ale unor producții hollywoodiene din România, până la documentarea metodic-conceptuală a Prutului, frontiera naturală și politică ce separă România de Republica Moldova.


Lucian Bran (n.1981, Brașov) a studiat fotografie la Universitatea Națională de Arte din București. Lucrează la granița dintre fotografie documentară și conceptuală, concentrându-se pe percepția greșită și identitatea care pot fi revelate în peisaj. Reflectând constant asupra interacțiunii dintre oameni și natură, el prezintă diferite straturi care au fost formate de timp, istorie și amintire. A avut expoziții de grup în România, Austria, Franța, Anglia și Jersey și expoziții solo în România și Polonia. În 2016 a publicat prima sa carte de artist, Borrowed Territories, a fost finalist al premiilor New East Photo și nominalizat pentru premiile The Unseen ING Talent. În 2011 a câștigat premiul I la Archisle: The Jersey Contemporary Photography Programme, iar în 2012 a participat la o rezidență artistică la Institutul Cultural Român din Paris. (www.lucianbran.ro)


Daniel Comendant (n. 1984, Chișinău, activează în Iași) a studiat fotografie, comunicare audiovizuală și sociologie. În prezent este doctorand în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice. Practica sa artistică se intersectează cu zone de cercetare precum sociologia vizuală și antropologia culturală. Din 2014 participă la expoziții de grup în București, Iași, Cluj-Napoca și Chișinău.


Ioana Cîrlig (n.1987, trăiește la București) este un fotograf independent, co-fondator al Centrului de Fotografie Documentară din București. A studiat imaginea de film și a lucrat ca fotojurnalist în București. În ultimii ani s-a dedicat fotografiei documentare și lucrează la proiecte artistice de lungă durată. (www.ioanacirlig.ro)


Mihai Nistor (n. 1991) locuiește și lucrează la Iași și Rădăuți. A absolvit Masteratul Foto-Video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. A beneficiat de mobilități și rezidențe artistice în Finlanda și Olanda, unde a elaborat proiectul Deconstructing the Flag/25 Years of Democracy (Deconstrucția steagului/25 de ani de democrație). În 2015 a realizat expoziția personală Earthworks, la Galeria apARTe din Iași. Participă constant în expoziții de grup naționale și internaționale. (nistormihai.wordpress.com)

Foto PUNCT 2
Foto PUNCT 2
Foto PUNCT 2
Foto PUNCT 2