Expoziţia „Artistul este în cadru”, eveniment de lansare a C_F_C

Expoziţia „Artistul este în cadru”, eveniment de lansare a C_F_C2016-12-31T18:05:53+02:00

Centrul de Fotografie Contemporană din Iaşi (C_F_C) este o platformă de reflecţie asupra mediului fotografiei contemporane şi a imaginii dinamice, precum şi asupra relaţiei acestora cu contextul politic, social, economic şi cultural, actual. Unul dintre obiectivele principale ale C_F_C este producţia de imagine contemporană, coagularea scenei româneşti de fotografie contemporană şi integrarea acesteia în contextul internaţional. C_F_C a fost iniţiat în Iaşi de către Matei Bejenaru, Lavinia German, Cătălin Gheorghe, Cristina Moraru, Cristian Nae şi Cătălin Soreanu.

Evenimentul de lansare a C_F_C a prezentat expoziţia de fotografie a artiştilor Claudiu Cobilanschi şi Dumitru Oboroc, intitulată „Artistul este în cadru” şi curatoriată de artistul vizual Matei Bejenaru. Vernisajul expoziţiei a avut loc la Galeria C_F_C din Iaşi, Casa Codreanu (Vila Sonet), str. Rece nr. 5, vineri, 18 septembrie 2015, între orele 19-21.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iaşi.

dechidere_c-f-c_03

Proiectele de fotografie şi film din expoziţie au în comun prezenţa artistului în cadrul fotografic şi de film, ca mărturie a unor performance-uri solitare gândite pentru aparatul foto. Seria de fotografii Planking Art a lui Dumitru Oboroc, realizate recent cu ocazia rezidenţei artistice de la Viena, documentează infiltraţiile subversive ale artistului în muzee de artă, prezenţa corpului său generând, pentru o infimă durată de timp comparabilă cu expunerea fotografică, o nouă lectură critică a unor lucrări artistice binecunoscute.

Dumitru Oboroc, Planking Art (detaliu), Lightjet print, 30x45cm, 2013

Dumitru Oboroc, Planking Art (detaliu), Lightjet print, 30x45cm, 2013

Dumitru Oboroc trăieşte şi lucrează la Iaşi. În ultimii ani a avut expoziţii personale la Galeria apARTe din Iaşi şi Galerie ArtPoint, KulturKontakt din Viena. Dintre ultimele expoziţii de grup pot fi menţionate Wating for better times, Zachęta Project Room, Varșovia (2015) şi De la Artele Plastice la Artele Vizuale, Salonul de proiecte Bucureşti (2013).

Fotografiile analogice ale lui Claudiu Cobilanschi din proiectul Biobservator şi filmul său, în format Super 8, Bucureşti West sunt martorii incursiunilor sale solitare, realizate la marginea oraşului în care trăieşte, în căutarea unor forme naturale organice în natură. Escapadele sale sunt cele ale unui arheolog căutător al semnelor unor lumi dispărute sau care nu au existat vreodată. Imaginile sunt mărturia angajamentului politic al artistului exprimat prin devotamentul pentru forme de cunoaştere şi medii artistice aproape dispărute în România post-comunistă.

Claudiu Cobilanschi, Biobservator: Untitled 01 (detail), silver gelatin print, 2014

Claudiu Cobilanschi, Biobservator: Untitled 01 (detail), silver gelatin print, 2014

Artistul bucureştean Claudiu Cobilanschi este fondatorul instituţiilor alternative ParadisGaraj şi Die Kunsthalle Bucharest. În ultimul an a participat la expoziţia itinerantă Few Were Happy with Their Condition (Kunsthalle Winterthur şi Motorenhalle Dresda), precum şi la expoziţia de grup Eroismul răsare într-un depozit de mărfuri (Salonul de proiecte Bucureşti).

Imagini de la deschiderea expozitiei inaugurale a Centrului de Fotografie Contemporana din Iasi, vineri, 18 septembrie 2015. Foto: Paul Gradinaru, Matei Bejenaru

Go to Top