Expoziția „The Multiple Nature of Time”, care prezintă lucrări de artă ale artiștilor Matei Bejenaru, Lucian Bran, Ciprian Ciuclea și Roxana Savin, curatoriată de Cristina Moraru, va avea loc la Galeria Profil (Prepoštská 2087/4, Staré Mesto, Bratislava), în 3 – 29 octombrie 2023 (deschiderea: 3 octombrie 2023, ora 18). Expoziția este realizată în cadrul proiectului PHOTO.RO, este însoțită de o publicație tipărită și include o discuție cu invitații Lavinia German și Andrei Mateescu.
Evenimente găzduite de:
Central European House of Photography
Prepoštská 4, Bratislava (Slovacia)
www.sedf.sk
www.fotofo.sk/profil
Pagina evenimentului pe Facebook
The Multiple Nature of Time
Artiști: Matei Bejenaru, Lucian Bran, Ciprian Ciuclea, Roxana Savin
Curator: Cristina Moraru
Galeria Profil
Prepoštská 2087/4, Staré Mesto, Bratislava
3 – 29 octombrie, 2023
Deschiderea: 3 octombrie 2023, ora 18:00
Argument curatorial:
Proiectul expozițional The Multiple Nature of Time se constituie ca o meditație asupra multiplelor posibilități de constituire a timpului: un timp transversal al fizicalității existenței înconjurătoare, investigat de Ciprian Ciuclea la nivelul instrumentării universalității limbajului matematic; un timp al introspecției, dedicat eternității temporale și percepției dualității realității, explorat de Roxana Savin într-o serie de lucrări care problematizează fluiditatea relației dintre vizibil și invizibil, lumină și întuneric, realitate și iluzie; un timp suspendat între două lumi, care transcende materialitatea cunoașterii perceptibile și se înscrie într-o reflecție asupra desuetudinii structurilor și instituțiilor de cercetare științifică o dată cu sfârșitul comunismului în România, așa cum este prezentat în lucrările lui Matei Bejenaru; dar și un timp surprins între realitate și ficțiune, un timp al unui optimism contemplativ descris de Lucian Bran în contextului unui imaginar grandios care ne relevă promisiunea evadării către un alt tărâm.
Dacă proiectul lui Ciprian Ciuclea, Intervals of an infinite line (2023), inter-relaționează diferite structuri matematice cu realitățile înconjurătoare, observând maniera în care universul matematic se extinde la nivelul mulțimilor și a infinității fracțiunilor ce pot fi identificate în ritmul structurilor repetitive ale naturii, seria de fotografii Dark Matter (2017) a Roxanei Savin trasează relaționări între incomensurabilitatea, fluiditatea și mutabilitatea orizonturilor întunecate ale apelor și sentimentul dezorientării, experiența vidului și a abisului, ca structuri determinante ale universului interior. Într-un alt registru temporal, în arhiva sa fotografică Between two worlds (2009), Matei Bejenaru face o incursiune în lumea cunoașterii științifice, documentând starea actuală a muzeelor, laboratoarelor științifice și a instituțiilor de cercetare înființate în perioada comunistă. La rândul său, în seria de fotografii Promised Land (2011), Lucian Bran reflectă asupra esteticii aceleiași perioade, surprinzând discrepanțele dintre realitatea cotidiană și imaginarul grandios al tapetului folosit ca piesă foarte populară de design interior în România anilor ’80.
Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.